Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Lego: Δημιουργική Απασχόληση σε ..."κουτάκι"!

Έχοντας ένα παιδάκι που είναι ιδιαίτερα κινητικό και ανήσυχο συχνά (βλ. υπερκινητικότητα και διάσπαση προσοχής) πολύ συχνά πρέπει να ανακαλύπτω παιχνίδια και ιδέες για την απασχόλησή της. 
Δεν είναι απαραίτητο αυτά τα παιχνίδια να είναι κινητικά οπωσδήποτε γιατί από τη μια αυτά τα παιχνίδια βοηθούν αυτά τα παιδιά να εκτονώσουν μέρος της ενέργειας τους από την άλλη όμως μπορούν να τους δημιουργήσουν περισσότερο "εκνευρισμό". Έτσι τα παιχνίδια που παίζουμε μπορεί να είναι λεκτικά ή να εξάπτουν τη φαντασία μας δίνοντας κίνητρο και για περαιτέρω γλωσσική ανάπτυξη που είναι εξίσου απαραίτητη. Όπως " Βλέπω βλέπω ένα πράγμα που αρχίζει από Π..." ή παρομοιώσεις και μεταφορές όπως " Η Πριγκίπισσα είχε τόσο όμορφα μάτια σαν δυο  πρασινογάλανες λίμνες κρυμμένες σε ένα μυστικό δάσος που πάνω τους γλιστρούσαν κάτασπροι κύκνοι ...." Παιχνίδια που συνήθως τα παίζουμε μέσα στο αυτοκίνητο ή σε χώρους που δεν μπορούμε να κινηθούμε με ελευθερία (αίθουσα αναμονής κ.τλ.)

Εκτός από την κλασσική κασετίνα που έχω ράψει για να έχω πάντα στην τσάντα μου, (έχει αποδειχθεί σωτήρια πολλές φορές), υπάρχουν και παιχνίδια συνδυαστικού περιεχομένου όπως αυτό που ανακάλυψα εδώ (DIY Portable LEGO Kit with 24 Free Printable Activity Cards.)
diy-portable-lego-kit
Ο σκοπός είναι όχι μόνο τα παιδιά να παίξουν με τα lego αλλά και να εξασκήσουν την μεταφορά σχεδίου από τις 2 διαστάσεις στην 3διάστατη πραγματικότητα με σκοπό την:
Οπτική Χωροταξική Αντίληψη (είναι η ικανότητα του ανθρώπου να κατανοεί τη σχέση μεταξύ των αντικειμένων στο χώρο, τις έννοιες του πάνω, κάτω, δεξιά, αριστερά, μέσα, έξω. Επίσης, να κατανοεί τη θέση και την κατεύθυνση των αντικειμένων, των σχημάτων, των γραμμάτων και των αριθμών στο χώρο. Σε πιο ανεπτυγμένα ηλικιακά στάδια η οπτική χωροταξική αντίληψη βοηθάει στην οργάνωση του τρισδιάστατου ή δισδιάστατου χώρου.) 

αλλά και την Οπτοκινητική συνεργασία  (στην πιο γενικευμένη της έννοια, η οπτοκινητική συνεργασία είναι η ικανότητα συντονισμού της όρασης με την κίνηση. Όταν έχει αναπτυχθεί σωστά, η όραση κατευθύνει την κίνηση του σώματος στο χώρο και την κίνηση του χεριού στις πιο λεπτές κινήσεις. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η διαδικασία της γραφής. Κατά τη γραφή, η οπτοκινητική συνεργασία παίζει σημαντικό ρόλο, παράληλλα με άλλες ικανότητες που απαιτούνται.)

Μπορείτε να το μεταφέρετε με ευκολία μαζί σας και ξεφεύγει από το κλασσικό μοντέλο της απασχόλησης με ζωγραφική. Εμείς σίγουρα θα το δοκιμάσουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια :